Nekoliko odvažnih lovaca pokrenulo je akciju obnove jednog od najstarijih bunara u Studencima zvanog "Šip" koji se nalazij u polju ispod zaseoka Jurčevići uz stari rimski put koji od Studenaca vodi u Vinicu,a njime su se služila sva sela od Čorbića Nugla do Dvorina, povremeno i Gradina.

Naime radi se o bunaru s izvorom žive vode koji je već desetljećima zapušten,a izgradnjom prometnice u njega se navratila i otpadna voda nanoseći mulj,blato i razne otpadne materijale dok je zapuštanjem oranica uz njega narasla ogromna šuma čije lišće nošeno vjetrom završava u vodi i taloži se.

Akcija je počela još u proljeće siječom šume i čišćenjem te paljenjem iste jer je prošle godine o čemu smo pisali u vodi pronađeno ugušeno  bezbroj ptica pjevica kosovica,šojki,čak i fazan i poljka!

Čišćenjem okoliša i vidljivim otvaranjem bunara koji ima ulazne stepenice oko njega i na pojilište dolaze mnoge ptice pjevice, grlice,golubovi itd. Ovog ljeta nema utopljenih, već se trud isplatio!

Čekajući da nivo vode ovog ljeta padne, angažirani su lovci sa motornom pumpom da isekaju vodu, te je angažiran bager da izvuče mulj i doveze kamene gromade za zaštitu bunara od daljnih naplova ali i sigurnosnih razloga jer u zimskim vremenima kada poledi postojala je mogućnost kod proklizavanja da netko završi u bunaru ?!

Akcijom u posljednja dva dana ispumpana je voda i bagerom izbačeno više od dva metra nataloženog mulja i otpadnog materijala,te dopremljeno još zaštitnih kamenih gromada.

Sada slijede završne akcije ponovnog pumpanja nadolazeće vode,konačnog čišćenja dna bunara prije jeseni,te manjih intervencija na zidovima i čišćenje okoliša te odvoz izvučenog mulja kada se procijedi. Imperativ je da bunar ostane u svom izvornom stanju.

Za stručnu i drugu pomoć smo se obraćali konzervatorskom odjelu za stare bunare u Imotskom kao i Općini Lovreć,ali nismo naišli na razumijevanje.

Prilog: slike stanja i nakon provednih akcija

 [nggallery id=367]