Poštovani, u privitku je tumačenje Ministarstva poljoprivrede vezano uz upotrebu goniča u svrhu provedbe naredbe o smanjenju brojnosti svinja divljih.
 
Iz tumačenja je vidljivo da je skupni lov na svinje divlje upotrebom lovačkih pasa goniča dozvoljen i nakon 31.01.2019. odnosno sve dok je navedena naredba na snazi.
 
Napominjemo da je lov uz upotrebu goniča dozvoljen, ali nije obavezan te sukladno dugogodišnjoj lovnoj praksi te uvažavajući lovnu etiku, preporučamo da goniče ne upotrebljavate niti da organizirate skupne lovove poslije 31.01.2019., jer na taj način ugrožavate matične fondove ostalih vrsta divljači, a posebno krupne divljači.
 
Pojačani odstrjel svinja divljih možete obavljati metodom pojedinačnog lova-dočekom, jer se na taj način ne uznemiravaju ostale vrste divljači u vašim lovištima.
 
Naredba koja je trenutno na snazi ne znači da se svinje divlje smiju izloviti u potpunosti nego do visine biološkog minimuma. Biološki minimum za svinju divlju iznosi 50 % planiranog matičnog fonda iz lovnogospodarske osnove.    
 
Lovtour
 
[nggallery id=390]